Avfall

Allt du köper blir förr eller senare avfall. Vissa saker, som pappret kring chokladen, har en kort livslängd medan din mobiltelefon är i bruk lite längre. Det är lätt att förstå och se att det här är avfall. Det mer okända avfallet uppstår då en vara produceras. Det kan vara till exempel jordmassor eller bergskross. I Finland skapas det ungefär 74 miljoner ton avfall årligen.

 

 

Fynda här

Skriv ett reportage som tipsar läsaren om var man kan göra bra second hand-fynd i din hemtrakt. Undersök lokala lopptorg och second hand-butiker. Var hittar man de bästa kläderna, sportutrustningen, inredningsprylarna, datorerna? Du kan också jämföra med nätauktioner.Skriv ett reportage som tipsar läsaren om var man gör bra second hand-fynd.

Fiskpinnens sista resa

Skriv en artikel om hur avfallssorteringen i din skola fungerar. Ta först reda på vilka olika sorters avfall som sorteras i skolan. Utred vad som händer med de olika avfallssorterna när det lämnar skolan. Finns det något som inte sorteras? Hur kunde man förbättra sorteringen och återanvändningen i skolan?

En brännande fråga

Skriv en artikel om förbränning av hushållsavfall i din region. Du kan intervjua personer som jobbar på ett avfallsbolag, men också aktiva medlemmar i miljöföreningar, som ofta är kritiska mot avfallsförbränning. Ta reda på vilka förbränningsanläggningar som redan finns och hurudana man planerar att bygga. Hurdant avfall bränns? Vilka miljöskadliga ämnen finns i rökgaserna? Vad händer med askan? Hur utnyttjas energin?