Miljögifter: Gift med gift

Under Indiens stekheta sol, omgiven av ökenväxter, står en smal pojke i en tunna. Han går sakta runt, runt för att trycka ner tyg i färgblandningen som når honom upp till midjan. Pojken har trasiga kläder och inget skydd mot solen. Men det är hans ben som är mest utsatta eftersom färgen han står i innehåller irriterande kemiska ämnen. Därför du helst ska tvätta dina nya kläder innan du tar dem i bruk. Pojken står i tunnan hela dagen.

  

 

Dödskallar i skrubben

Skriv ett reportage om hurudana miljöskadliga kemikalier som används dagligen i vanliga hem. Du kan går igenom städskrubben (tvättmedel), badrummet (kosmetika) eller garaget (lösningsmedel, målfärger). Läs på förpackningarna och samla namn på ämnen som du inte känner till. Berätta i artikeln var de farligaste ämnena hittades och hur de är märkta. Illustrera med fotograferade varningstexter och -symboler.

Vad finns i din deodorant?

Gör en faktaruta om vilka kemiska ämnen som ingår i en vardaglig kosmetisk produkt, t.ex. deodorant, läppstift, schampo. Ta reda på hur ämnena har testats och hur de påverkar hälsan och miljön.

"Jag bara jobbar här"

Gör en artikel om vad klädförsäljare vet om miljöeffekterna av klädtillverkning. Tänk ut några viktiga frågor på förhand, så att försäljaren inte kommer för lätt undan. Var är kläderna tillverkade? Hur odlas bomullen? Hur färgas kläderna?