Övergödning: Ett dopp i ärtsoppan

Det är sommarens hetaste dag. Du tar din badhandduk och springer ner till stranden, tidigt, innan någon annan vaknat. Bryggan är redan varm av sommarsolen under dina fötter. Precis innan du ska hoppa i inser du att något är fel. Strandvattnet är en enda illaluktande grön sörja. Det går inte längre att simma. Algerna har kommit.

 

 

Strandliv

Gör ett reportage från ett vattendrag! Ta dig ut till en sjö- eller havsstrand och undersök hur naturen ser ut där. Kan du se tecken på övergödning? Titta på vad som växer i vattenbrynet och leta efter bottendjur. Förutom text kan du använda dig av tabeller och bilder.
 

Östersjön AB:s chef lovar ökad produktion - aktiekursen stiger

Skriv en artikel om alla de nyttigheter som "det internationella företaget Östersjön" producerar för oss finländare, t.ex. mat, nöje, transportvägar. Skriv artikeln så att den passar på en tidnings ekonomisidor.

Hur kan det vara så svårt?

Skriv en artikel om hur olika lokala förorenare ser på sina möjligheter att minska utsläppen av näringsämnen (kväve och fosfor) till Östersjön. Intervjua till exempel vattenreningsverkets chef, en jordbrukare, en fiskodlare eller ordförande för en båtklubb. Vad hindrar dem från att minska utsläppen?