Rovdjur: Skjut, göm och glöm?

I Finland finns det fyra stora vilda rovdjur. Det är björnen, vargen, järven och lon. De har alltid tävlat med människan om samma bytesdjur och revir. Därför har människan inte tyckt om att ha dem nära inpå. Varg och järv är idag akut hotade. För björn och lodjur går det lite bättre.
Idag är de stora rovdjuren inte längre fredlösa utan skyddas av naturvårdslagstiftningen.

 

 

 

Arg på varg

Skriv en filmrecension på filmen Varg (regi Daniel Alfredsson, 2008). Analysera hur filmen kan påverka publikens åsikter om rovdjurspolitiken. Tror du att förhållandena i Sverige och Finland är jämförbara?

Ingen rädder för vargen här

Skriv en insändare om stora rovdjur. Du kan utgå ifrån att en ensam varg synts till i ett område nära dig. Hur reagerar du på nyheten? Du kan också välja någon annans perspektiv: Fårfarmarens, småbarnsförälderns, jägarens, polisens eller biologens.

Hur många vargar får plats?

Skriv en faktaartikel om vargen i Svenskfinland. Hur många vargar har det funnits under de senaste åren och årtiondena? Försök räkna ut hur många lämpliga vargrevir det finns i din region eller hela Svenskfinland utgående från det du vet om vargens livsmiljökrav.